60 ezer szilvás gombóc

0
250
Látta

Hát akkor nézzük meg, hogyan is készül az a gombóc!
Vári Istvánné katonás léptekkel halad előttünk a folyosón. Jobbról-balról cukrászállványok sorfala óriás tepsikben halványsárga tört krumpli adagok.
Gumikesztyűt vesz elő fehér köpenyzsebéből, felhúzza, ujjai köze csippent egy falatnyit.

ELSŐSORBAN A KRUMPLIN MÚLIK A  GOMBÓC MINŐSÉGE!
Váriné lelkendezve dicséri a szemező gépet, amely a főtt krumplit úgy passzírozza péppé, hogy közben csodálatos ügyességgel kiszedegeti belőle a barna csiraszemeket.
A Székesfehérvári Hűtőgyár ajándéka.
Ők a székesfehérváriak a partnerek, a megrendelők. Állandóan itt áll készenlétben egy hűtőkocsijuk az udvarban. Ha megtelik egy tálca gombóccal, zsupsz, be a hideg autóba!

Évek óta gondot okoz a Pannonia Szálló igazgatóságának, a munkaerő megtartása. Mert hiába csillog-ragyog ez a drága téli nap, most üres, csendes a Balaton-part.
A zöld színű tó szerelmesei hűtlenül hátat fordítottak Fürednek, Almádinak, Lellének. Ami persze azt jelenti, hogy munka nélkül maradtak a szállodasorok dolgozói.
Élni megélni viszont ilyenkor is kell, hát mit csináljanak a pincérek, portások, szakácsok és szobaasszonyok? Új munkahelyet keresnek. Hogy aztán visszajönnek-e ismét az üdülési idényben? Ha jobb helyet találnak — aligha!
A Hűtőiparnak meg az a gondja, hogy kevés a munkaerő. Itt van mindjárt a mirelit-gombóc. Szinte közétekké vált már.

A VÁSÁRLÓK KERESIK és igen méltatlankodnak, ha nem tálalják a hűtőpultokban.
Hát így kezdődött el a gombócgyártás négy évvel ezelőtt Balatonalmádiban.
Közel négyszáz embert foglalkoztatott itt nyaranta a vendéglátóipar — mondja Vári Istvánné.
Harminc felszolgálót, szakácsot — főleg fiatalokat — ősztől-tavaszig kiküldünk rendszeresen az NDK-ba, ott szükség van rájuk, meg aztan tanulják, gyakorolják is a nyelvet, hiszen nyáron sok német vendég jön a Balatonhoz.
A többiek gombócot csinálnak.
A MEO-s feladata, hogy valóban öt­dekás legyen minden gombóc. Ezt a tisztet most Nagy Lajos főpincér, tölti be. Egy saját készítésű kis géppel vágják a tésztát, diónyi adagokra, egyszerre százhúszat.
Pillanatnyilag 3,4 deka lehet a gombóc tésztája, mert a szilvák átlagban 1,6 dekásak.
A szilvát, mélyhűtött állapotban fehérvari hütőgyartó1 kapják.
Ezután helyezik bele a szilvát, aztán tenyérrel megpödrik. Csak kézzel készíthető.
Meg sehol sem tálalták fel a gépiesítését.
Lengyel Vincéné, nyáron fagylaltos, Mecserini. – tíz éve raktáros, Debreceni Józsefné
Polyankiné szobaasszony. Most hófehérben, mindenki itt pödörgeti a gombócot. Hatvan ezret készítenek naponta.
Polyanki Sándorné egymaga megcsinál napi hatezret. Kapott is már jócskán jutalomszabadságot.

ÖTEZER GOMBÓC UTÁN EGY SZABADNAP jár mindenkinek. Jó ösztönzés.

Nincsen még gombócmérgezésük?

– Áh, nem lehet ezt megunni, olyan finom. Gyakran rendeljük ebédre a konyhán is.
Közben megtelt a hűtőkocsi. Máris indul. Irány Székesfehérvár. Ott a hűtőgyárban adagolják, csomagolják, fagyasztják. Mínusz 18 °C-on fél évig eláll.

Szebelkó Erzsébet

Nők Lapja 1975. március

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here