A legszorgalmasabb magyarok településén

A népviseletéről, ének- és tánccsoportjáról híres Galgahévíz újabb nevezetességgel gyarapodott. A 3200 lakosú községben évente minden századik ember új házat épít. Bod.Károly tanácselnök és Dénes Sándor tanácstitkár elmondta, hogy évente 32 építési engedélyt adnak ki. 1948 óta született meg az új telep, itt eddig 150 új ház épült, de a falu minden utcájában építkeznek. Lebontják a 30-40 éves házakat, amelyekben nyugodtan lakhatnának még 30-40 évig, de az igények megnőttek, mindenki szebbet, jobbat akar a réginél. A lakásokba, a parkettára modern bútorok kerülnek.

A fürdőszobában villanymotor hajtja, villany melegíti a vizet. A csempézett konyhában ott áll a villanytűzhely mellett a mosógép. Az istállóba bevezették a vizet, villanymotor hajtja a szecskavágót, a darálót. A régi szekereket 16 000 forintos gumikerekes kocsikkal cserélik ki. Három gazda fúrat az udvarán artézi kutat. A faluban számtalan motorkerékpár van.
A galgahévíziek jómódjának titka az okos belterjes gazdálkodás. Aranybánya van a talpuk alatt.
A galgahévízi föld kiválóan alkalmas kertészkedésre, egy esztendőben három termést is ad.
Első termésük a korai burgonya, második a hagyma, harmadik a káposzta és a zöldségféle.
Ilyen termeléssel a jó föld is gyorsan tönkremenne, de gyakori trágyázással, jó ápolással megőrzik az erejét.
Mindehhez rengeteg munka kell – mondja a tanácselnök és félig tréfálkozva hozzáteszi a jómód igazi nyitja, hogy itt élnek a legszorgalmasabb magyarok.
A határ bő terméssel hálálja meg a gondos munkát és szüret idején esténként 30-40 teherautó indul Budapestre a galgahéviziek terményével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.