A pénztárgép mellett

„Gyakorlattal rendelkező pénztá­rost keresünk. Havi fizetés 4800 forint.” Nem akarok hinni a sze­memnek és pár nap múlva meg­keresem Cseri Dánielt, az üzlet csúcsfőnökét. Megnyugtat, hogy nincs tévedés, valóban ennyit, de még többet is tudnak adni. A mai napig negyvenen jelentkeztek. — És kik a jelentkezők? — Csaknem kivétel nélkül érett­ségizettek, de vannak köztük szép számmal egyetemet és főiskolát végzettek. Akadt még vállalati fő­könyvelő-helyettes, gyári pénzügyi osztályvezető és orvosfeleség is.
Mindez már-már ‘hihetetlen, de igaz. Cseri Dánielt tizenhét éves korában kiváló vizsgaeredményei alapján korengedménnyel nevez­ték ki egy ifjúsági bolt vezetőjé­nek, ahol a vezetés mellett rako­dó, pultos, pénztáros, tejesember és még a „jófene” se tudja mi mindennek kellett lennie.

Így ta­nulta meg a szakmát ismerő és valóban szerető emberek megbe­csülését. Nagyon is komolyan mondja: — Természetesen azt vesszük fel, aki tényleg jó gyakorlattal ren­delkezik, és szívvel is csinálja a munkát. Az egész kollektívával és a vevőkkel is rosszat tennénk, ha lusta és megbízhatatlan ember kerülne közénk.
Még talán ennyit: ebben a boltban havonta 1,5 millió fo­rint megy át az öt pénztáros: Özse Zoltánné, Hermann Éva, Csaba Györgyné, Bábszki Józsefné és Horváth Lászlóné kezén. Hermann Éva 20, Özséné pedig 10 éve zongorázik a billentyűkön. Éva és Bábszkiné ráadásul még vezetőhelyettesek is.

Tíz éve nem volt lopási jegyzőkönyvük, négy éve pedig kálófelhasználásuk. Pe­dig évente 120—180 ezer forintot számolhatnának el.
Becsapják talán a vevőt? Szó sincs róla! Csak nemrégiben há­rom pénztárca feledékeny tulaj­donosa mondott köszönetét azért, hogy visszakapott: 2900, 1050, il­letve 2090 forintot.

Statisztika alig van róluk. Egy műszakban átlagosan 10—16 ezer beütést végeznek a gépükön.
Munkájukhoz nyugalomra és ren­des vágányon levő családi életre van szükség.
Mivel mindenütt a kijáratnál dolgoznak, nyáron a huzat, télen a hideg ölelgeti őket.
Száz pénztáros közül körülbelül kettő férfi. A többi asszony és lány.
Ha vigyázunk rájuk, magunkra is vigyázunk. Ha becsüljük őket, kamatozik a befektetés. Nekik is magunknak is nyugalmat adunk.

Németh Sándor

Képes Újság 1977

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.