Fortuna legszebb mosolya

Számok és számok, és mégsem unalmasak. Szohár Ferenc a Sportfogadási és Lottó Igazgatóság vezetője, sajtótájékoztatón sorolja föl a totó- és lottójáték legjellemzőbb tavalyi adatait.
S megemlíti, április 3-án fizették ki egy háromtagú lottózó kollektívának az eddigi legnagyobb összegű nyereményt, több mint két és fél millió forintot. Ez volt a száztizenegyedik főnyeremény, eddigelé Fortuna istenasszony legszebb mosolya.
Megjelent a tájékoztatón az egyik nyertes, Varga János postai kábelfektető, de otthon, a ceglédi tanyavilágban is beszélgettünk vele, meg testvérével, Istvánnal, aki fatelepi munkás.
A harmadik nyertes nem más, mint a sógoruk, Bogdán Pál gépkocsivezető. Vele nem találkozhattunk, a munkája szólította. Mert bár háromfeIé osztva is szép összeg jutott, egyikük sem gondol arra, hogy munkahelyétől megváljon és a nyereményből „éldegéljen”.


— Családi állapot?
János: — 34 éves vagyok, nőtlen, e pillanatban még. A szüleimmel élek, a csemői hontokvilágban, tanyán, ahol nagyon hiányzik a villany.
István: — 39 éves vagyok két kislányunk van. Asszonytestvéreink. Bogdán Pál felesége 33 éves, két kislánnyal az ő családjuk is négytagú.
A pénz felhasználásáról véglegesen még egyikük sem döntött. Takarékbetétben helyezték el, csak bizonyos aprót vettek fel, „ami nem volt kötegelve”. Amiből is ez ideig egy nagy és egy kis motorkerékpárt, egy közönséges biciklit meg némi egyéb apróságot vettek. A sógor, mivel szakmájához közel esik, gépkocsi-tulajdonos lesz hamarosan, Istvánék a ház rendbehozására szánnak jelentősebb összeget, mig János a szüleivel Ceglédre, vagy legalább a város közelébe költözik, ahol van villany.


– Kölcsönkérők?
— Jönnek a Levelek szép számmal — feleli Varga János. — Eddig 80 000 forint volt a legnagyobb kérelem, 2000 a legkisebb. Akad, aki a balatoni telkét kínálja eladásra alkalmi áron, de volt olyan lottózó is, aki csak egyszerűen gratulált a szerencsénkhez.
Különösebb „életforma-változást” tehát nem hozott az eddigi legnagyobb lottónyeremény a Varga családnál, és nem is igen fog, de tagadhatatlan, hogy a továbbiakban erősen megkönnyíti, megszépíti a hétköznapokat. Az emberek mindenképpen barátságosabbak lettek. Amint kifelé megyünk a tanyára, feltűnik, hogy a szőlőkben dolgozók messziről köszöntik a postás korából amúgy is népszerű Jánost. Mivel az ő neve került először az újságokba. S azt is megírták, hogy még legényember, népszerűsége sok tekintetben átlépte a Cegléd—Csemői tanyavilág határát.
— Kaptam házassági ajánlatot is, levélben, egy skatulyára valót.
Természetesen nevet nem szabad említeni, a diszkréció ilyen kényes esetekben mindig kötelező.
Tréfálkozást félretéve kérdezem a két testvért, Varga Istvánt és Varga Jánost:
— Továbbra is lottóznak?
— Igen, ugyanúgy tíz szelvénnyel, mint eddig.

1974, 04.27. Képes Újság

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.