Régi Mesterségek- A kaptafa

0
727
Látta

A helyszín Pápa, Berta Kálmán kaptafakészítő üzeme.

Több mint száz éve, 1870-ben alapította ezt az üzemet a nagy-apa, idősebb Berta Márton, az akkori idők nagy szaktudású kaptafása. A mesterséget ma az unoka. Berta Kálmán folytatja. Ahogy mondja, kb. 4-500 éve már készítettek kézzel faragott kaptafákat. A mesterség gyökerei a Német-Alföldre vezethetők vissza.
A nagypapa Weimarban tanult. Itthon bognárként dolgozott, 1830-ban ment ki világot látni, mint az akkori mesterlegények legtöbbje.
„Mikor hazagyütt, azt mondta, megtanítalak benneteket kaptafát készíteni.”
A legjobb alapanyag a gyertyán, a bükk, az éger és a hársfa. Ezt feldarabolják, pajtában kiszárítják (ma már kigőzölik). A fa két végét leviaszolják. Így válik megmunkálhatóvá. A darabokat előnagyolják, vonyókéssel, baltával. (Ma ez annyiban modernebb, hogy gépi fűrész alatt, szabadkézi vezetéssel alakítják ki a nyers formát.)
Erről a mintadarabról durva, illetve finom „kopírozással” le-másolják az elkészült kaptafa-mintát. Azután a befogócsapokat levágják, csiszolják, fényezik és tulajdonképpen kész a kaptafa.
Az országban ma három kapta-fakészítő működik. A legrégibb hagyományokkal rendelkező mű-hely Berta Kálmáné. Büszkén meséli, hogy nagyapja, apja is ezt a mesterséget űzte és az után-pótlás is megvan. Fiai közül a kisebb már ma is le-lejár a mű-helybe és ezt a szakmát szeretné folytatni.
— Van ennek a szakmának ma még létjogosultsága, jövője?
— Nézze, ma a gyári termelés nem tud speciális méreteket készíteni. Akármilyen világ is lesz, kaptafát nem lehet kokillába önteni. A megrendelők cipészszövet-kezetek, gyárak és privát emberek is.
— Ide figyeljen, én az anatómiát is megtanultam. Hogy tud-jak ortopédcipőhöz is kaptafát csinálni. Tudom milyen a donga-láb, lóláb. Hasraütéssel ezt nem lehet megcsinálni.
Ma már Berta Kálmán is „gépesített” (a Moritz Zuckermann-féle kopírozógép 50 éves), de azért még használja a baltát és a régi nyesőkést. Megszállottja hivatásának.
— Tudja, büszke vagyok, mert nincs konkurenciám. hozzám külföldről is jönnek. Az országban kaptafában én vagyok a Simon Templar.

Szebeni András riportja