Segítenek az ellenőrök így is csökken a kalauzhiány

Érdekes és kalauzokat is messzemenően érintő kísérlet kezdődött a hónap első napjaiban a forgalomban.
Köztudott, hogy nemcsak gépkocsivezetői, hanem kalauzi létszámhiánnyal is küszködik vállalatunk, s súlyosbítja ezt a helyzetet az is, hogy kalauzaink közül számosan rendelkeznek – családi és egyéb körülmények miatt – beosztási kedvezményben.

Számos kalauzunk gyerekes anya, akiknek szabadnapjait még mások rovására is ki kell adni, s ezzel – úgy gondoljuk – valamennyi dolgozónk egyetért.
Nos hogyan lehet a jelenlegi helyzeten segíteni?
Sokak előtt ismeretes, hogy menetirányitó ellenőreink számosan a törvényes pihenőnapokon felül, úgynevezett többletszabadnapot kapnak, mert munkaidejük havi 210 óra, s ha ezt teljesítik, szabadnapot kell biztosítani. Ugyanis napi teljesítményük általában több mint nyolc óra s az összegyűjtött óratöbbletet le kell “csúsztatniuk”.
A kísérlet éppen ez alapján kezdődött. A forgalmi főosztály felmérte a lehetőségeket, megtárgyalta az illetékes szervekkel az ezzel kapcsolatos bérezési, beosztási és elszámolási kérdéseket, s miután ez megtörtént, felhívta a mentirányitó ellenőröket, hogy a törvényes szabadnapjaikon kívüli szabadidejükben vállaljanak kalauzi munkát, hogy több szabadnap jusson kalauzainknak, s a létszámhiány is enyhüljön valamelyest.
Az ellenőrök között megértésre talált a forgalmi főosztály kezdeményezése, amellyel egyébként egyetértett a vállalti szakszervezeti tanács is, mert – bár a teljesített óraszám nem változik – egyenletesebb lesz a túlóraszóródás a kalauzoknak juttatható több szabadnap mellett. A forgalmi főosztály most azt várja, hogy mind többen és többen kapcsolódjanak bele ebbe a mozgalomba, s erre meg is van minden remény.

Autóbusz újság

A fővárosi autóbuszüzem dolgozóinak lapja 1967. október 5.

Az újságot köszönjük KáGyé-nek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.